Ερευν εργασια Α τάξη 2η

   ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

 

 ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

 

 Σχολικό Έτος 2014-2015

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ                         ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

 

           Βράνος Χρήστος   ΠΕ03                               Κόλλιος Χρήστος ΠΕ19

 

ΤΑΞΗ: Α

 

Μαθητές που πήραν μέρος στην ερευνητική εργασία:

 

     ΒΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

     ΖΙΩΓΚΑ ΒΙΟΛΕΤΑ

     ΚΑΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

     ΚΑΤΣΙΠΑΝΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

     ΚΟΝΤΟΠΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

     ΚΟΡΩΖΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

     ΣΑΚΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

     ΣΑΧΙΝΑΪ ΡΑΖΙΓΙΕ

     ΤΖΟΚΑ ΣΟΦΙΑ

     ΤΙΛΗ ΑΝΝΑ

     ΤΣΑΓΓΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

 

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κινητό τηλέφωνο ή απλά κινητό, ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από φυσική καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελών (cells) και εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες. Για την εκπομπή και λήψη των σημάτων χρησιμοποιείται πλέον, αποκλειστικά ψηφιακή τεχνολογία με κωδικοποίηση.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

 

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.

 

Ήταν ένα μουντό ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola, περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.

 

«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.

 

ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 

Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).

 

Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

 

Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδίως στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως η Αφρική. Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με την τάση να είναι ανοδική. Η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung, με μερίδιο αγοράς 23% (Δεκέμβριος 2012), κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

 

Η τέταρτη γενιά (4G) κινητής τηλεφωνίας είναι διάδοχος της τρίτης γενιάς (3G). Ένα σύστημα 4G παρέχει υπέρ-ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet. Για παράδειγμα, στα ασύρματα μόντεμ, σε smartphones και σε άλλες φορητές συσκευές. Περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως: mobile web πρόσβαση, IP τηλεφωνία, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, υψηλής ευκρίνειας κινητή τηλεόραση, video conferencing, 3D τηλεόραση και cloud computing.

 

Η ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες. Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (μετέπειτα TIM και νυν WIND).

 

H Telestet ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) και η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006) κι έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, WIND, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

 

Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700 έως 1400?, το τέλος ενεργοποίησης 85?, το μηνιαίο πάγιο 40? και το λεπτό ομιλίας 0,25?. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

 

Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.

 

Από το 2009 η πορεία του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία, εξαιτίας όχι μόνο της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και της ταυτοποίησης των συνδρομητών. Τη διετία 2009-2011 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 5,3 εκατομμυρια (-26,1%).

 

ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

 

Η ανάγκη της επικοινωνίας είναι η βασική ανάγκη που καλύπτει ένα κινητό. Πέρα από την ανάγκη αυτή μπορεί να καλύψει και άλλες ανάγκες, όπως gps και ενημέρωση για τον καιρό. Πάρα όμως από τις βασικές ανάγκες που καλύπτει ένα κινητό δημιουργήθηκαν και άλλες δευτερεύοντες ανάγκες που είναι σημαντικές για τους ανθρώπους και την κοινωνία. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι μέσο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας που είναι ένα είδος από τις δευτερεύουσες αναγκες που καλύπτουν τα κινητά τηλέφωνα. Η κοινωνική δικτύωση είναι μια αναγκη που δημιουργήθηκε από τους υπολογιστές και μπορεί να καλυφθεί και από τα έξυπνα κινητά. Η μεταφορά δεδομένων με τα κινητά είναι στην αρχή αλλά θα μεγαλώσει στο μέλλον. Η διαφημιση και οι αγορές μέσω ίντερνετ με κινητα τηλέφωνα θα αυξηθούν. Επίσεις ο χειρισμός ηλεκτικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα. Μια νέα γενειά επαγγελμάτων βασίζεται πάνω στα έξυπνα κινητά ή παλιά επαγγέλματα επαναπροσδιορίζονται.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

 

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ταλαντώσεις ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων που διαδίδονται στο χώρο υπό τη μορφή κύματος και μεταφέρουν ενέργεια. Τα διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διακρίνονται μεταξύ τους ανάλογα με τη συχνότητα ή το μήκος του διαδιδόμενου κύματος. Η συχνότητα μετράται σε Hz (ταλαντώσεις ή κύκλοι ανά δευτερόλεπτο), kHz (χιλιάδες Hz), MHz (εκατομμύρια Hz) και GHz (δισεκατομμύρια Hz). Το μήκος κύματος μετράται σε μονάδες απόστασης (π.χ. Μέτρα). Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική

 

Η έκθεσή μας σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καθημερινή. Παντού γύρω μας υπάρχουν φυσικές ή τεχνητές πηγές εκπομπής ηλεκτρο μαγνητικής ακτινοβολίας: τα κινητά τηλέφωνα και οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τεχνολογίας που στηρίζει τη λειτουργία της στα ραδιοκύματα. Στο εξωτερικό περιβάλλον, στο σπίτι και στον χώρο εργασίας υπάρχουν ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που παράγονται, για παράδειγμα, από το πλήθος των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούμε.

 

Όταν εκτιθέμεθα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μια ποσότη-

τα ενέργειας από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία απορροφάται από το

σώμα μας. Ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης ενέργειας ή SAR (Specific

Absorption Rate) εκφράζει την απορροφούμενη ισχύ ανά μονάδα μά-

ζας του σώματος. Ο μέσος ολόσωμος SAR εκφράζει την μέση τιμή της

απορροφούμενης ενέργειας σε όλο το σώμα και ο SAR στο κεφάλι και

στον κορμό, καθώς και στα άκρα, αναφέρεται στην τοπική απορρόφη-

ση στα μέλη αυτά. Στη περίπτωση των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποι-

είται ο τοπικός SAR για την περιοχή του κεφαλιού και στην περίπτωση

των σταθμών βάσης ο μέσος ολόσωμος SAR.

Για την μέτρηση της παραμέτρου αυτής χρησιμοποιείται ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης (SAR). Τα όρια που υπάρχουν για την προστασία από την χρήση κινητών τηλεφώνων αφορούν το μέγιστο τοπικό SAR στη περιοχή του κεφαλιού και του σώματος (κανονικοποιημένο σε 10 g ιστού). Η εκτίμηση του μεγέθους αυτού γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια, με βάση διεθνή πρότυπα, με μετρήσεις σε ομοιώματα ανθρώπινων κεφαλιών και σωμάτων.

 

Η συνολική ισχύς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ένα κινητό τηλέφωνο είναι σχετικά μικρή. Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα έχουν συστήματα αυτόματου ελέγχου της εκπεμπόμενης ισχύος, ώστε αυτή να περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή για την επικοινωνία με τον σταθμό βάσης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας για την μπαταρία της συσκευής, αύξηση της διάρκειας του χρόνου ομιλίας και αναμονής, καθώς και ελαχιστοποίηση των παρεμβολών στις υπόλοιπες ραδιοεπικοινωνίες. Λόγω των σημαντικών διαφορών που παρουσιάζουν ως προς την σχεδίαση και την κατασκευή, οι συσκευές κινητών τηλεφώνων διαφέρουν και ως προς την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

 

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

 

Όταν χρησιμοποιούμε τα εξαρτήματα αυτά περιορίζουμε σίγουρα την έκθεση του κεφαλιού μας στην ακτινοβολία, καθώς γενικά η παραμικρή αύξηση της απόστασης του κινητού τηλεφώνου από το σώμα μας μειώνει σημαντικά την έκθεσή μας σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τα ενσύρματα εξαρτήματα αποδέσμευσης των χεριών επιτρέπουν να περνούν μόνο οι ακουστικές συχνότητες που είναι απαραίτητες για να ακούμε και να μιλάμε. Δεν αναμεταδίδουν δηλαδή την ακτινοβολία στο κεφάλι μας. Αν όμως χρησιμοποιούμε τα εξαρτήματα αυτά έχοντας το κινητό τηλέφωνο πάνω στο σώμα μας, όπως σε κάποια τσέπη, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να μεταφέρουμε την έκθεση από το κεφάλι σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός μας. Τα ασύρματα εξαρτήματα τεχνολογίας Bluetooth εκπέμπουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία απ? ότι ένα κινητό τηλέφωνο, επειδή η απόσταση ανάμεσα στο ακουστικό Bluetooth και το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την απόσταση ανάμεσα στο κινητό τηλέφωνο και τον σταθμό βάσης. Έτσι, η επιβάρυνση του κεφαλιού είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με αυτή που θα είχαμε αν χρησιμοποιούσαμε απευθείας το κινητό τηλέφωνο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ισχύς εκπομπής των συσκευών Bluetooth είναι της τάξης του 1mW (1 χιλιοστό του Watt) στη συχνότητα των 2,45 GHz.

Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

Τα μέτρα που προτείνονται σε όσους θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι τα ακόλουθα:

1. Να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι στη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων από κινητό τηλέφωνο. Πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε από το κινητό μας τηλέφωνο. Για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ή στη δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιούμε σταθερό τηλέφωνο.

2. Να χρησιμοποιούν τα εξαρτήματα αποδέσμευσης χεριών (hands free), απομακρύνοντας ταυτόχρονα το κινητό τηλέφωνο από το σώμα τους. Έστω και μικρή αύξηση της απόστασης της συσκευής από το σώμα ελαττώνει δραστικά την ένταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δεχόμαστε και κατά συνέπεια την απορροφούμενη ισχύ.

3. Όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, όπου το κινητό τηλέφωνο έχει κακό σήμα, να αποφεύγουν να κάνουν και να δέχονται κλήσεις και να προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους ή έστω τις θέσεις κοντά στις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων που γενικά υπάρχει καλύτερο σήμα, ώστε το κινητό να χρησιμοποιεί την ελάχιστα απαιτούμενη ισχύ για να αποκαταστήσει επικοινωνία με τον σταθμό βάσης. Το ίδιο ισχύει όταν βρισκόμαστε μέσα στο μεταλλικό αμάξωμα του αυτοκινήτου μας, καθώς και μέσα σε ανελκυστήρες.